Welcome to Our Website

En yetkili isimden korkutan açıklama: Altın sahiplerinin dili tutuldu!

Türkiye’de son yıllarda yaşanan enflasyon artışı ve hayat pahalılığı karşısında alınan maaşların hızla erimesi, vatandaşların tasarruf yöntemlerinde değişikliğe gitmesine neden olurken, birikimlerini değer kaybını engelleyerek muhafaza etmek isteyen vatandaşların ilk tercihi altın olmuştu.

Yıllardır her dönemin en fazla tercih edilen yatırım ve birikim aracı olan altın, ekonomik sorunlarda ‘güvenli liman’ olma özelliğiyle öne çıkıyor.

Türkiye’de enflasyonun resmi verilerle dahi yıl sonunda yüzde 70 seviyelerine ulaşacak olması, vatandaşların yastık altı olarak adlandırılan fiziki altın saklamada rekor seviyeye ulaşmasına yol açarken, 28 Mayıs sonrası göreve getirilen yeni ekonomi ekibinin Beştepe’de yapmış olduğu Ekonomi Koordinasyon Toplantısı’nın sonunda yapılan açıklamada, bu duruma dikkat çekildi.

“YASTIK ALTINDAKİ ALTINLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da katıldığı toplantı sonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamada “Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde atılması planlanan adımlar görüşülmüştür.” ifadelerini kullanarak altın konusunda yeni adımların atılacağının sinyallerini verdi.

Ekonomistler, bu açıklamayı iki şekilde ele aldı. Bazı yaklaşımlarda, ilerleyen günlerde fiziki altınların bozdurulması halinde yeni teşviklerin hayata geçirileceğine vurgularken, bazı ekonomistler ise yastık altındaki altınların tasfiyesi için yeni kısıtlamalara gidilebileceği uyarısında bulundu.

“NEDENİ HUKUKSUZ VE KEYFİ KARARLAR”

Yılmaz’ın sözlerine göndermede bulunan Uğur Gürses, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yeniden ortaya çıkan “Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik sistemlerin geliştirilmesi amacıyla…” açıklamasını okuyunca… Yastık altı altın tutulmasının tarihi hukuk olmayan keyfi yönetime, müsadereye, varlık vergisi gibi geçmişe de uzanır. Hukuka dönün, bakın ne oluyor?” ifadelerini kullandı.

ALTIN HESAPLARINA YÖNELİK YENİ ADIMLAR GELEBİLİR

21 Aralık 2021’de hayata geçen ve dolar kurunu baskılamayı amaçlayan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının bir bölümünü de altından dönüşümlü KKM hesapları oluşturmakta.

Merkez Bankası’nın talepleri doğrultusunda 24 Ağustos 2023’te yayımlanan Resmi Gazete’de alınan 4 tebliğ kararı ile döviz ve altın dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan TL payına göre indirimli kıymet tesis uygulamasına yasak getirilmişti.

Yılmaz’ın açıklaması sonrası fiziksel altınların yanı sıra bankalarda bulunan altın mevduatlarına yönelik de yeni adımların gelebileceği uyarılarında bulunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....