Deprem bölgesinde mücbir sebep hali sona erdi: “Tüm vergi uygulamalarında normale dönülmesi üzücü”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı: Mücbir Sebep Süresi Uzatılmalı

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, deprem bölgesindeki 30 Kasım 2024 tarihinde sona eren mücbir sebep halinin uzatılması gerektiğini belirterek, “79 bin konut ve iş yerinden sadece şimdiye kadar 19 bin konut teslim ederken, kalıcı konut ve iş yerlerini tamamlamak için 2025 yılının sonuna tarih verirken, konteynerde faaliyet gösteren esnaf 2023 ve 2024 yılı vergilerinin silinmesini beklerken, tüm vergi uygulamalarında normale dönülmesi üzücüdür, umutları kırıcı adımlardır” dedi.

Şevket Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, deprem bölgesinde yapımı süren iş yeri ve konut inşasının teslim süresinin 2025 yılının sonu olarak hedeflenmesine rağmen mücbir sebep halinin 30 Kasım itibarıyla son bulmasına tepki gösterdi. Esnafın konteynerlerde ticari faaliyetlerini zor şartlarda sürdürdüğünü, bu nedenle mücbir sebep süresinin uzatılması gerektiğini belirten Keskin, şunları kaydetti:

“Çökmüş bir şehirdeki esnafı, İstanbul ve Ankara’daki vergi ve prim uygulamalarıyla aynı şartlarda tutmak doğru değildir. Deprem bölgesindeki, büyük çoğunluğu konteynerde faaliyet gösteren esnafları bu şartlara tabi tutmak, iki ayağı kırılmış bir sporcuyu alçılı olarak diğer sporcularla eşit şartlarda maraton koşusuna sokmaya benziyor.

Hükümetimiz tarafından ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinde şehri çökmüş olan ve halen kalıcı iş yerleri ile evlerine taşınamamış olan esnaf nasıl ayakta duracak? Malatya’da halen bir tane bile kalıcı iş yeri teslim edilmiş değildir. Devlet, 79 bin konut ve iş yerinden sadece şimdiye kadar 19 bin konut teslim ederken, kalıcı konut ve iş yerlerini tamamlamak için 2025 yılının sonuna tarih verirken, konteynerde faaliyet gösteren esnaf 2023 ve 2024 yılı vergilerinin silinmesini beklerken, tüm vergi uygulamalarında normale dönülmesi üzücüdür, umutları kırıcı adımlardır.

“24 Ay Taksit Esnafa Çözüm Değil”

24 ay taksit şartı getirilmiş olması deprem bölgesindeki esnaf için bir kolaylık değildir. Deprem olmasaydı zaten esnaf borcunu takır takır ödüyordu. Şimdi sermayesini, iş yerini ve evini kaybetmiş bu insanlara, 6 Şubat gibi asrın felaketi hiç yaşanmamış gibi hemen normal uygulamaya geçilmesi ile nasıl umut vermiş oldunuz? Ayrıca taksit imkanı için başvuruda bulunan bir esnafın mevcut uygulamaya göre 50 bin TL’yi aşan borcu için teminat göstermesi gerekiyor, peki bu sorun nasıl aşılacak? Esnaf, geçici konteynerini teminat gösterse kabul edecek misiniz? Çünkü elde başka bir şey kalmadı.

“Mehmet Şimşek’i Malatya’ya Davet Ediyorum”

Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’i Malatya’ya davet ediyorum. Çökmüş bir şehirde ayakta nasıl durulduğunu gözleriyle görmelerini istiyorum. Sayın Bakan’ın hem iş yerini hem sermayesini hem de evini kaybetmiş olan on binlerce esnafın beklentisi olan 2023 ve 2024 yılı vergilerinin silinmesi yönünde adım atmasını bekliyoruz.” (ANKA)


Mukadderat: Yalnız Kalma Korkusunun Çözümü Evlenmek mi?

 

Günün Öne Çıkan Haberleri…

TIKLAYIN – Cansu Çamlıbel | Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Çözüm Sürecinde Bin Yıllık İttifaka İhanet Edildi, Demirtaş’ın ‘Seni Başkan Yaptırmayacağız’ Çıkışı da İhanet!

TIKLAYIN – 10. Yargı Paketi: Kadına ve Çocuğa Şiddet Uygulayanlar İlk Duruşmada Tahliye Edilemeyecek, İyi Hal İndirimi Değişecek

Spor Yazarları, Galatasaray-Eyüpspor Maçını Yorumladı: Sistem Değişikliğinden İstediğini Alamadığı Kesin Bir Şekilde Ortada Duruyor

TIKLAYIN – Google Haritalar Güncellendi: Artık Polis Noktaları da Görülecek

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: İşçi ve İşveren Yaptı, Toplum Aynı Fedakârlığı Kamudan da Görmek İstiyor

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir