İşlenmiş gıdaların zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat günlük hayatın koşuşturmacasında bu yiyecekleri tüketmemek bazen zor olabiliyor. Yine de kalbinizi bu yemeklerden üstün tutmanızı ve kendinizi düşünmenizi öneriyoruz çünkü ileriki yaşlarda damar tıkanıklıklarına yol açabiliyorlar. Gelin birlikte kardiyologların elimi bile sürmem dediği yiyeceklere ve nedenlerine bir bakalım…
Kaynak: https://www.buzzfeed.com/leighweingus…
Kalbimiz için zararlı olan belirli alışkanlıkların çoğunu biliyoruz.
Sigara içmek, hareketsiz bir yaşam tarzı… Bunlar sağlığımızı tehdit eder. Ancak, diyet kültürünün yaygınlaşmasıyla, hangi yiyeceklerin sağlıklı olduğunu, hangilerinin olmadığını anlamak karmaşıklaşabilir. Keto diyeti gibi bazı diyetler, pastırma gibi yiyeceklerin aşırı tüketimini önerir. Bu, kilo vermenize yardımcı olabilir, ancak her gün pastırma yemek pek de sağlıklı bir seçenek değildir. Kalp sağlığınıza öncelik veriyorsanız, Amerikan Kalp Derneği’nin kardiyologların genellikle kaçındığı yiyecekleri öğrenebilirsiniz. Bu yiyecekler, ara sıra tüketildiğinde ölümcül olmayabilir, ancak uzun vadede büyük tehdit oluştururlar.
1. Ciğer
Stanford Üniversitesi’nde kardiyolog olan Dr. Eleanor Levin, ciğerin yüksek yağ içeriği ve toksin filtreleme özelliği nedeniyle sağlıksız olduğunu belirtiyor. Levin, kırmızı etin doymuş ve trans yağlar açısından yüksek olması ve osteoporozu tetikleyebilmesi nedeniyle genellikle yemekten kaçındığını söylüyor. Kendisi çocukken ciğer yese de, kardiyolog olduktan sonra bu alışkanlığını bırakmış.
2. Sosis
Klodas’ın belirttiği üzere, bu besinler yüksek sodyum (kan basıncını artırıcı etkisi olan) ve kolesterol seviyelerini yükselten doymuş yağlarla doludur. Ayrıca, mide kapasitemizin sınırlı olması nedeniyle, kahvaltılık sosis gibi gıdalar, daha sağlıklı alternatiflerin yerini alabilir. Bu durum, sağlıklı beslenme dengesini bozar ve genel sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
3. Margarin
Eğer hala margarin tüketiyorsanız, durmanızın zamanı gelmiş olabilir. Bir araştırma, günlük her yemek kaşığı margarin tüketiminin, 16 yıllık çalışma süresince ölüm riskini yüzde 6 artırdığını ortaya koydu. Öte yandan, zeytinyağı tüketiminin ölüm riskini yüzde 4 azalttığı tespit edildi. Bu nedenle, hastalarıma her zaman, hatta yumurta kızartırken veya ekmek kızartırken bile zeytinyağı kullanmalarını öneriliyor. Eğer tereyağının tadı olmazsa olmazsa, çoğunlukla zeytinyağına biraz tereyağı eklemek hala daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.
4. Kızarmış Tavuk
Bu cevabın birçok kişiyi üzeceğini biliyoruz. Ancak doktorlar, derin yağda kızartılmış tavuğun oldukça tehlikeli olduğunu belirtiyor.
‘Düzenli olarak kızartılmış yiyecekler tüketmek, vücuttaki doymuş ve trans yağ miktarını artırarak kalp hastalığı ve felç riskinizi yükseltecektir.’
5. Pastırma
Kardiyologların önerilerine kulak vermek gerekirse, pastırma tüketimi sağlığınız için pek de iyi bir seçenek olmayabilir. Bu lezzetli et ürününün tüketimi, kalp sağlığı üzerinde olumsak etkiler yaratabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek isteyenlerin pastırmayı günlük yemek listelerinden çıkarmaları öneriliyor.
6. Donut
Dr. Jayne Morgan, donutların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Çoğu donut, kalp için zararlı olan trans yağlar içeren yağlarda kızartılıyor. Trans yağların, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini artırarak Tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve felce yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, trans yağların genellikle ‘kısmen hidrojene yağlar’ adı altında etiketlere ‘gizlendiğini’ ve bu nedenle etiketlerin dikkatle okunması gerektiğini vurguluyor. Bu yağlardan kaçınmanın önemine de işaret ediyor.
7. Salam
Doktor Udelson, salamın yüksek tuz oranı ve işlenmiş etlerle kardiyovasküler hastalık riski taşıdığını belirtiyor. Amerikan Kalp Derneği’nin önerdiği Akdeniz tarzı diyetin kalp sağlığını korumak için ideal olduğunu söylüyor. Ara sıra işlenmiş yiyecekler tüketmek sorun olmasa da, kardiyologlar bu tür yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmayı tavsiye ediyor.